Boliglån uten egenkapital

Når du skal låne penger til bolig er det vanligvis slik at du må stille med 10 til 15% egenkapital for å få innvilget lån. Dette er penger du enten må ha på konto, eller i form av sikkerhet i annen bolig eller lignende.

For unge folk i dag, med dagens boligpriser, kan det derfor være vanskelig å komme inn på boligmarkedet. Bare tenk på en vanlig leilighet til rundt 2,5 til 3 millioner kroner. Her må du ha minst 300 000, gjerne nærmere en halv million, for å få lån.Hvor skal man få disse pengene fra?

Mange velger i dag å ta opp en forbrukslån på hele eller deler av egenkapitalen. Dette har selvfølgelig både fordeler og ulemper.

En fordel er at du raskere kommer inn på boligmarkedet, og da vil du «tjene inn» de ekstra pengene du betaler i rente på forbrukslånet dersom boligmarkedet stiger.

Ulempen er selvfølgelig at et forbrukslån har dårligere rente enn et boliglån.

Så kan man spørre seg: hva er da alternativet til å eie egen bolig? Jo, det er jo å leie. Når du leier betaler du penger uten å spare noenting, alt går til utleier og du tjener ikke opp noen egenkapital.Mange som leier bolig har sett at boligmarkedet løper fra dem de siste årene. Uansett om du leier, og sparer noen tusenlapper hver måned, er pengene du har spart mindre enn prisstigningen i boligmarkedet. Mange av ekspertene anbefaler derfor å komme seg raskt inn på boligmarkedet.

Dersom du betaler de ekstra prosentene i forbrukslån vil du begynne å betale ned på noe som er ditt eget. Ja, renter er penger i dass — men det er også leie.

Ingen kan spå boligmarkedet, men det har i hvert fall historisk steget over tid siden befolkningen øker, økonomien går bare bedre og bedre og det blir mindre og mindre land (land lages ikke lenger!).

Etterhvert kan du naturligvis øke boliglånet, for eksempel ved å ta en ny takst, og kjapt betale ned forbrukslånet.

Ja, det kan være kjedelig å betale de ekstra rentene i forbrukslån, men det blir kanskje ikke så mye når man sammenligner med andre kostander i boligprosessen, og det kan for mange være en bra inngangsbillett til boligmarkedet.

Sist oppdatert 15/12/2016